Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

03.nov.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 45

ImageIcon Svet Evrope in Evropski parlament sta sprejela dogovor o prihodnji Skupni kmetijski politiki, katere pomemben del so okoljski cilji, ki izhajajo iz dolgoročnih dokumentov. Komisija je letos maja opozorila, da si članice za zmanjšanje odvisnosti od kemičnih sredstev za varstvo rastlin ne prizadevajo dovolj, možnosti celovitega varstva rastlin pred škodljivci pa niso v celoti izkoriščene, zato je do leta 2030 cilj zmanjšanje uporabe nevarnih pesticidov za 50 %, mineralnih gnojil za 20 % ter po večanje deleža ekoloških površin na 25 %.
Po dvodnevnih zaključnih volitvah organov zbornice, ki so bile prejšnji teden, smo na koncu le dobili novo vodstvo kmetijske zbornice, ki jo bo prihodnje štiri leta vodil Roman Žveglič, po osmih letih vodenja pa se od zbornice poslavlja Cvetko Zupančič.
Pogoje kmetijske pridelave iz leta v leto zaostruje tudi neustrezno gospodarjenje z divjadjo ter popolna odsotnost upravljanja z zaščitenimi vrstami prostoživečih živali, še posebej velikih zveri. Posledično se škode na kmetijskih pridelkih in rejnih živalih povečujejo, žal pa se ne beležijo dosledno. To pa vodi tudi v napačno načrtovanje odvzema divjadi iz narave. 
V Goriško oljkarsko društvo je povezanih 170 pridelovalcev iz Vipavske doline in Krasa in imajo tudi svoj ocenjevalni panel 13 ocenjevalcev. Vodja tega je naš sogovornik Ernest Kante iz Šempasa, ki je skupaj s hčerko Matejo tudi državni ocenjevalec in prejemnik številnih nagrad za oljčno olje doma in v tujini.
V tokratnem Kmečkem glasu tudi posebna priloga Gozdarstvo. Vnjej pišemo o varstvu gozdov pred podlubniki, o gozdnih učnih poteh in o gozdni lesni verigi od panja do najboljšega okna.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.