Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

27.okt.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 44

ImageIcon Pridelovalci zelenjave že vso leto opozarjajo na slabo prodajo zelenjave, tudi jesensko zimske, ki je imamo glede na skupno stopnjo samooskrbe z zelenjavo zagotovo še najmanj. Pogodbe s trgovci so za njih povsem neobvezujoče, medtem, ko dobavljene pridelke brez težav tudi zavrnejo, če v boksu najdejo en samo lepotno napako na njih.
Policisti in kriminalisti Policijske uprave Maribor so pred kratkim zabeležili več tatvin traktorjev znamke New Holland, zato pozivajo vse lastnike, da poskrbijo za varnost svojega premoženja in so pozorni na neznance, ki se pojavljajo v okolici kmetij.
Praktično vsi hidromelioracijski sistemi v Sloveniji, med katere sodijo tudi osuševalni sistemi, so bili izgrajeni do konca osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 2012 je bila javna služba upravljanja in vzdrževanja sistemov na območju celotne Slovenije naložena Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Z uveljavljanjem nove in nove zakonodaje na področju okoljevarstva se je vzdrževanje teh sistemov močno otežilo.
Brata Luka in Teo Parovel vidita prihodnost v pridelavi zelenjave. Pred petimi leti sta postavila prvi rastlinjak, lani drugega, v načrtu je tretji. Luka je prepričan, da bi se na obali, kjer je za pridelavo zelo ugodna klima, lahko pridelalo več zelenjave kot se jo trenutno pridela. Kot predsednik KZ Agrarie si želi, da bi se za to dejavnost odločalo več mladih.
Svet kmetijskih ministrov dosegel ključni dogovor o reformi po letu 2020. Obiskali smo podjetje SIP Šempeter, kjer še naprej gradijo na kakovosti strojev in njihovi varni uporabi. 
Poročamo pa tudi o prvi uspešni spletni licitaciji govedi pri nas.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas