Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

13.okt.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 42

ImageIcon Ob nakupu živil se potrošniki soočajo z različnimi obljubami, ki jih z oglaševanjem v medijih, na lepo urejenih prodajnih policah ali na izdelkih ponujajo različni ponudniki. V želji, da bi posegli ravno po njihovem izdelku, embalažo označujejo z različnimi besedami, barvami, slikami in znaki. Za večjo prepoznavnost lokalnih kakovostnih proizvodov se je država odločila za skupno promocijo, obvezen prispevek za promocijo in nacionalno shemo Izbrana kakovost, ki jo potrošniki slabo prepoznavajo, pridelovalci in predelovalci od tega nimajo koristi in ne dosegajo višje cene.

Na kmetiji Končar, po domače Pr’ Kresc iz Gabrja pri Jančah, so leta 1995 zasadili poskusni nasad kostanja. Danes imajo v dveh nasadih 80 dreves različnih sort, ki jih je potrebno dobro opazovati in jih ob napadu kostanjevega raka sanirati ali celo zamenjati, pojavljajo pa se še druge bolezni in škodljivci. Letos pridelek kostanja zaenkrat dobro kaže. Pobirajo ga ročno, ko ježice padejo na tla, zato imajo pod vsakim drevesom delo tudi po desetkrat.

Ne spreglejte priloge o krmnih mešanicah. V njej pišemo o sestavljanju krmnih mešanic za govedo, bili pa smo tudi pri Darku Matjašiču v Gibini, ki spada v sam vrh po številu živorojenih pujskov v gnezdu.

Pri Koršičevih v Arnovem selu so začeli obirati pri nas novo klubsko sorto jabolk bonita, ki je potrošnikom na voljo drugo leto zapored. Kljub pozebi bo pridelka več kot lani in več, kot so sprva pričakovali. Ocenjujejo, da bodo imeli vsi pridelovalci bonite skupaj od 150 do 200 ton jabolk, ki so naprodaj v eni od trgovskih verig in v lastni prodaji pridelovalcev.  

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas