Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

06.okt.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 41

ImageIcon Tudi pri prašiču je zaslužek v klavnici in trgovini. Rejec za prodanega prašiča s 100 kilogrami žive mase prejme z davkom 118 evrov, mesnopredelovalna industrija in trgovci skupaj kar 302 evra.
Slovenskim sadjarjem tudi letos ni bilo prizanešeno. Po mili in sušni zimi so si od marca do maja sledile spomladanske pozebe, potem sta bila na začetku poletja dva kratka vročinska vala, ki ju je prekinilo obilno deževje z močnimi nalivi in neurji s točo. Takšno vreme si je sledilo vse poletje do današnjih dni, ko je obiranje jabolk na vrhuncu. Jabolk bo manj, zaradi vremenskih razmer bo fiziološka stabilnost slabša, več bo industrijskih jabolk. 
Državni zbor je potrdil sprejem zakona o dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zakon rešuje dve težavi kmetov ob upokojitvi. To je vštevanje dokupljenih kmečkih let v pokojninsko dobo brez dokupa ter priznanje širšega obsega pravic kmetom.
Po podatkih Zavoda za gozdove je v Sloveniji na delovnem mestu revirnega gozdarja zaposlenih 390 oseb, od tega 33 žensk. Koliko pa je lastnic in solastnic gozdov izmed več kot 400 tisoč lastnikov in solastnikov gozdnih parcel, pa verjetno ve le davčna uprava. O delu revirnega gozdarja in njegove vpetosti v podeželje smo se pogovorili z revirno gozdarko Nino Iveta iz revirja Vodice in z lastnico gozda Brigito Barle iz BukoviceV tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge Sodobni hlevi. V njej pišemo o prihodnjih sistemih reje in udobju krav molznic. Bili pa smo tudi na kmetiji Žampa v Levanjcih pri Destrniku.


Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas