Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

17.sep.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 38

ImageIcon Letos je veterinarjem koncesionarjem poteklo desetletno obdobje izvajanja dejavnosti javne veterinarske službe. Še pred objavo novih razpisov, leta 2019, je devet slovenskih veterinarskih ambulant, ki v trenutnem obdobju niso bili nosilci koncesije za opravljanje dejavnosti javne veterinarske službe, podalo predlog za spremembo razpisnih pogojev. Opozarjali so na neenakosti, ki silijo veterinarske ambulante v lokalne konflikte, in na višje marže poslovanja ambulant s koncesijo, kar uničujoče vpliva na kakovost zdravstvenega varstva živali in poglablja razkol v veterinarski stroki. 
etošnje leto je bilo za vinogradnike in vinarje s spomladanskim izpadom prodaje vina v gostinstvu in turizmu zaradi izbruha COVID-19 krizno in pesimistično, izgubljenih mesecev pa ne bo mogoče nadoknaditi. Da obilen pridelek ne bi povzročal nadaljnjih presežkov, so grozdje v marsikaterem vinogradu zredčili. Sončna prva polovica septembra v prvi tretjini trgatve, vrača pridelovalcem nekoliko optimizma z dobro kakovostjo večine belih sort, medtem ko se odgovor o kakovost rdečih še skriva v naravi. 
Spravilo koruze za silažo se zaključuje, žetev za zrnje pa že v teh dneh – Pridelki bodo rekordno visoki, odkupne cene pa rekordno nizke? Kot napoveduje kmetijska stroka, in temu ne oporekajo niti pridelovalci, se nam pri koruzi, obeta letina presežkov. 
V prilogi Ozimna žit pišemo o Kriterijih za izbor in opis sort ozimnih žit za setev v letu 2020/21. Uspešnost pridelovanja katerekoli poljščine je v veliki meri odvisna od uporabe semena preizkušenih in rastnim razmeram prilagojenih sort. S pravilnim izborom sort pridejo do izraza tudi vplivi drugih agrotehničnih ukrepov. Kot vsako leto smo tudi letos pripravili seznam sort ozimnih žit, ki temelji na rezultatih sortnih poskusov in izkušenj pri pridelovanju. 

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas