Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

18.avg.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 34

ImageIcon Trajnostna mobilnost, ki vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti so usmerjene  cilj omejevanja osebnega motornega prometa in porabe energije. V mestnem območju s počasnim prometom to zagotovo prispeva tudi k zmanjševanju onesnaženosti ozračja, ko pa govorimo o kvaliteti življenja pa ni ravno nujno, da se ta povečuje, še posebej ne na podeželju. 
Vaščani, predvsem mladi in najmlajši v Dolenjem Suhadolu, so imeli poletno veselje, ki se je žal končalo. Po dobrem mesecu druženja in otroškega rajanja v bazenu, ki so ga s skupnimi močmi naredili iz silažnih bal na Škrbčevem travniku, je pristojna inšpekcija ugotovila, da bazen spada v kategorijo vseh drugih javnih bazenov, a ne ustreza vsem zakonodajnim zahtevam, zato ga je treba odstraniti. Zadnji dnevi šolskih počitnic se bodo v Suhadolu končali na suhem, zaradi česar so najbolj žalostni vaški otroci.
Službe za varstvo rastlin na pooblaščenih Kmetijsko-gozdarskih zavodih v Sloveniji so za letošnjo sezono zaključile delo v vinogradih, z vidika varstva vinske trte je bilo letošnje rastno obdobje povprečno, z nekaj izjemami. Iz vseh treh vinorodnih dežel namreč poročajo, da je trta na ekstremne vremenske pogoje - najprej pomanjkanje vlage in zatem presežek, odreagirala na dva načina: nekatere sorte so začele zelo bujno rasti ali pa se je bolj množično pojavila kap vinske trte oz. bolezen lesa esca.
Bili smo pri Brigiti Hergan iz Šikol pri Ptuju, kjer kot pravijo so sklede zeleno obarvane. Pred leti so prenehali sejati peso in so v kolobar začeli vključevati oljne buče. Od takrat se površine, na katerih rastejo oljne buče povečujejo, saj bučno olje postaja vse bolj cenjen in iskan izdelek.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas