Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

28.jul.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 31

ImageIcon V Trgovišču pri Veliki Nedelji je nekaj pridelovalcev krompirja, prodajajo ga sami. Nekateri so glavnino že pobrali, drugi so z izkopom šele začeli, vsi pa imajo težave pri prodaji; ne le da se krompir slabo prodaja, tudi cena hitro pada. Cena je že padla pod 0,30 evra za kilogram, slišati pa je, da ga nekateri že prodajajo še za pol nižjo ceno. Bojijo se, do kam bo cena padla v jeseni.
V Žetalah, na hribovju Haloz, je v organizaciji Delavskega društva hribovskih kmetij in podeželja ter ob sodelovanju s Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj potekala zanimiva okrogla miza, na kateri so si govorniki zadali cilj poiskati možnosti, kako ohraniti kmetije na težjem pridelovalnem območju Haloz. Do sprememb ne bo prišlo samo od sebe, prisotni pa so bili enotnega mnenja, da bo treba zagotoviti več spodbud, da se kmetijske panoge ohranijo in tudi razvijajo. Kmetijske površine so zaraščene, povečuje se številčnost divjadi, zadnje čase so še posebej problematični divji prašiči, ki jih do nedavnega tam ni bilo. 
Spomladanske nizke temperature, ki so trajale do poletja, so rdečo peso zadrževale v rasti, junijsko vreme pa je bilo ugodno in pesa je lepo napredovala. Pogoste padavine v juliju pa pridelovalcem zelo otežujejo spravilo pridelka, obenem pa stalna vlaga omogoča veliko razraščanje pridelka, zato je precej pese predebele in ne ustreza standardom predelave. Na kmetiji Munda v Juršincih debelo peso izločajo že na njivi in naročniku dostavijo le tisto, ki ni debelejša od 12 cm. Kljub temu pri sortiranju pese v predelovalni industriji prihaja do precejšnje količine predebele pese, za katero bodo pridelovalci dobili nižje plačilo. 
Med strokovnimi nasveti v tokratnem Kmečkem glasu pišemo o somatskih celicah v mleku. Bili pa smo tudi pri dr. Eriki Jež, znanstvenici v vinogradniški družini

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas