Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

21.jul.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 30

ImageIcon Po razveljavitvi  interventnega zakona o odvzemu vrst rjavega medveda in volka iz narave s strani Ustavnega sodišča in po zadržanju izvajanja dovoljenja za odstrel 115 rjavih medvedov na območju posameznih lovišč so ljudje, ki živijo na podeželju razočarani in pričakujejo redno upravljanje s populacijami velikih zveri. 
Kljub muhastemu vremenu se je žetev pšenice prevesila v zadnjo tretjino. Nezadovoljstvo nad odkupno ceno, ki je po toni od 10 do 15 evrov nižja od lanske, pa še ni poleglo. Minuli teden so bili v Murski Soboti o vsem tem zelo kritični. 
Planina nad Ajdovščino je vas z največjo pridelavo marelic v Sloveniji. Štiri sadjarske kmetije  v povprečni letini pridelajo okrog 120 ton marelic. Terbižanovi so s 300 drevesi marelic med najmanjšimi in so jih letos pridelali devet ton. Tako kot lani, ko so imeli rekordno letino 12 ton marelic, tudi letos s prodajo ni bilo težav, saj po sadeže na njihov dvorišče pridejo iz širše Slovenije.  
V letošnji akciji  S kmetije za Vas  sodelujejo štiri kmetije, ki so prirejo mleka nadgradile s predelavo. Na vseh štirih so se za predelavo odločile zaradi  nizkih in nestanovitih cen mleka, njihove zgodbe in izdelki pa so vendarle razlikujejo. Vsi so uspešni tudi pri prodaji. V tokratnem Kmečkem glasu predstavljamo še zadnjo med njimi, največjo  kmetijo po količini prirejenega mleka  v Beli Krajini, kmetijo Štrucelj iz Gribelj.
Posestvo Albiana vinogradniško vinarske hiše Žarn je v Nemški vasi pri Krškem gostilo posavske vinarje in vina, ki so jih dali v oceno vinskemu kritiku in trgovcu Stevenu Spurrierju. Angleški vinski kritik je ocenil vina petih posavskih vinarjev, Isteniča, Žarna, Kobala, Kehlerja in Lipeja.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas