Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

14.jul.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 29

ImageIcon Slovenska prašičereja je po relativno ugodnih ekonomskih razmerah, ki so  trajale manj kot leto dni, pred velikimi preizkušnjami. Kitajsko je že pred časom doletela afriška prašičja kuga in zdesetkala njihovo rejo, zato so povečali povpraševanje po evropskem prašičjem mesu, kar je vplivalo na višjo odkupno ceno pitancev in drugih kategorij prašičev tudi v Sloveniji. Ugodne razmere pa so trajale le do sredine marca oziroma do razglasitve pandemija koronavirusa. Zaustavljen izvoz na Kitajsko je ustvaril tržne viške v Evropi in posledično vplival na znižanje odkupne cene. 

Za pomoč slovenskim vinogradnikom in vinarjem v času krize se je zavzel tudi Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo. Vinski vitezi bi radi obrnili krivuljo celotne dejavnosti, ki je v pandemiji korone potonila. Glede na krizo so predlagali tudi dekret o omejitvi uvoza in prodaje poceni vin prek trgovskih verig, ki rešujejo tuje vinarje na račun slovenskih. Po mnenju vitezov je treba uvesti še ukrepe, ki bi pospešili združevanje malih  pridelovalcev in podporo turizmu na vinarskih kmetijah in vinskih cestah. 

Dejstva, da je krompir kljub vse manjši potrošnji na prebivalca tudi v Sloveniji, še vedno eno od osnovnih prehranskih živil, se z vidika pomena samooskrbe vse manj zavedamo. Površine zasajene s krompirjem se na račun nepovezane pridelave oz. pridelovalcev stalno zmanjšujejo. Odkar je Slovenija samostojna, torej slabih 30 let, so se slovenske površine s krompirjem zmanjšale za več kot štirikrat, količine uvoženega krompirja pa se povečujejo. 

Ingrid Mahnič je eden od najbolj prepoznavnih ženskih primorskih obrazov in najbolj znana istrska vinarka. Že 14 let je predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre, zato ji 140 članov tega, v glavnem moškega združenja, zaradi njene angažiranosti radi ljubkovalno rado reče kar »istrska matica«. Najbolj očitno pri njej je, da se zna postaviti zase, za svojo družino in vse tiste, ki jih javno zastopa, to lastnost pa si je zgradila skozi življenjsko zgodbo, ki se ni začela v kmetijstvu in do nje ni bila niti malo prijazna. 


Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas