Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

30.jun.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 27

ImageIcon Že večkrat smo v Kmečkem glasu pisali, da bodo kmetje, rejci bikov pitancev, dobili nadomestilo zaradi 20-odstotnega izpada dohodka v sektorju govejega mesa. Nismo pa pričakovali, da bodo namesto obljubljenih 167 evrov kmetje dobili le 90 evrov za govejega pitanca, starega nekaj dni manj kot 24 mesecev.
V Pomurju in Podravju je skupaj zasejanih nekaj več kot 7.700 hektarjev ječmena od skupaj okrog 22 tisoč hektarjev v Sloveniji. Z vročino se je začela tudi žetev, ki hitro napreduje, tako da bi bila lahko ob ugodnih vremenskih pogojih konec tedna že zaključena. Sledilo bo spravilo oljne ogrščice, zatem pa bo napočil čas žetve pšenice. Količinski in kakovostni parametri požetega ječmena so zelo spodbudni in od lani odstopajo le minimalno. Bolj pa odstopa odkupna cena, ki po toni ta znaša samo 120 evrov, kar je kar 15 evrov manj kot lani.
V žrebetišču Omerza je običajno 30 mladih plemenjakov slovenske hladnokrvne pasme, polovica enoletnih in polovica dvoletnikov. Okrog 15 jih gre vsako leto oktobra na pripustne postaje, 15 pa jih pride na novo v dvoletno oskrbo. Žrebci so po dveh letih v odlični kondiciji in dobro razviti, predvsem pa tudi ustrezno socializirani, za kar imata največ zaslug oskrbovanca žrebetišča Anita in Janez Omerza.
Z orehovo muho se v Sloveniji srečujemo že dobrih 20 let. Poznajo jo vsi večji pridelovalci orehov, pa tudi lastniki posameznih dreves, saj povzroča večje ali manjše izpade pridelka tako po količini kot po kakovosti. Čeprav je množičnost napadov škodljivca precej odvisna od vremenskih razmer v posameznem letu in se tudi škoda, ki jo povzroča, razlikuje iz leta v leto, si tržne pridelave orehov brez varstva pred orehovo muho ne moremo več zamišljati. Zavarovati je potrebno tudi posamezna drevesa, ki rastejo na kmečkih dvoriščih ali večjih vrtovih, saj so pomembni za oskrbo gospodinjstev.  

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas