Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

23.jun.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 26

ImageIcon Člani odbora zelenjavne verige so v ponedeljek obravnavali alarmantno stanje v panogi, kakršnega ni bilo še nikoli. Skladišča so polna vrtnin, prodaja pa je slaba. Pridelovalci apelirajo na trgovce, naj jim pomagajo in povečajo svoja naročila. 
Že večkrat smo pisali o nizkih odkupnih cenah mladega pitanega goveda, vendar se stanje ne izboljšuje. Država je predvidevala, da bo rešila stanje z dodatkom v višini 167 evrov oziroma 100 evrov (nad 24 mesecev starosti) za pitanega bika, pa se je izkazalo, da je bila to le kaplja v morje. Kriza za govedorejce je tako huda, da kmetje pozivajo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, naj takoj pristopi k reševanju sektorja, sicer se panogi slabo piše.
Generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo dr. Darja Majkovič je v Kidričevem izpostavila, da sektor prireje mleka ni bil upravičen do finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka po 74. členu, saj se ni soočal z 20-odstotnim padcem dohodka. »Težave so se pojavile predvsem pri odkupu goveje živine, kjer so še vedno težave z zastojem prodaje, odkupna cena živine je padla za 15 do 20 odstotkov, cena storitve klanja živali pa je višja za kar sto odstotkov. 
Letošnjo ocenjevanje kmetij, ki neposredno tržijo svoje pridelke, izdelke in storitev je že 25. po vrsti. Toliko let že poteka akcija s kmetije za vas, ki se je začela v Časopisno založniški družbi Kmečki glas, kasneje sta se ji še pridružila Kmetijsko gozdarska zbornica in Agrobiznis.
Kot običajno se v tem času na poskusnih poljih žit srečajo pridelovalci, kmetijski svetovalci in strokovnjaki poljedelstva, ki pregledajo razvoj rasti žit in napovedo letino. Tokrat so se zbrali na poskusnem polju Kmetijskega inštituta v Mengšu in poskusnem polju Semenarske hiše RWA - Agrosaat na polju kmetije Kavšek v Ivančni Gorici. Posevki žit ne kažejo dobre letine.
Povrnitev trošarin za leto 2019 poteka pod enakimi izhodiščnimi pogoji kot pretekla leta, podobni so tudi obrazci. Vrača se 70 odstotkov zneska povprečne trošarine za dizelsko gorivo za preteklo leto. 

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas