Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

16.jun.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 25

ImageIcon Pogodbeni vinogradniki Radgonskih goric so prve junijske dni doživeli šok, ko jih je njihov odkupovalec grozdja obvestil, da jim ponuja za kilogram grozdja letošnje trgatve sramotnih pet centov. Vinogradnikom so dali 15-dnevno možnost odstopa od pogodbe, če se s ponujeno ceno ne strinjajo, in pustili odprta vrata za reševanje težav na državni ravni.  
V zadnjih 20 letih smo tudi v Sloveniji navajeni, da oskrba z zelenjavo in krompirjem ni več sezonska, temveč so ti pridelki kupcem na voljo preko celega leta. Pri krompirju to pomeni, da je ob oskrbi kupcev s krompirjem iz prejšnje letine iz skladišč kmalu po novem letu na voljo tudi že mladi ali novi krompir, ki običajno prihaja iz držav severne Afrike, Izraela, Cipra, nato pa tudi iz Sicilije in drugih delov južne Evrope. Pozneje v maju pa je že na voljo tudi domač mladi krompir. 
V Mariboru je delujočih kar šest tržnic, poleg osrednje na Vodnikovem trgu še na Pobrežju, Teznem, Taboru, mala tržnica v Kersnikovi ulici in Dobrava. Nezadovoljstvo se je pred nekaj meseci pojavilo med ponudniki na Trgu svobode v središču mesta, kjer so zadnjih 17 let vse do letošnje pomladi prodajale sadjarske oz. zelenjadarske kmetije, članice Združenja pridelovalcev vrtnin Maribor, ki pridelujejo na integrirani način. 
V okolici Ormoža v vasi Vičanci, Roman in Tinka Meško vodita družinsko kmetijo, na kateri se ukvarjajo s prirejo mleka, kooperativno rejo piščancev brojlerjev za Perutnino Ptuj in pridelavo semenskega česna slovenske avtohtone sorte za Semenarno Ljubljana. Kako iskane so surovine z naših kmetij v tujini pa potrjuje dejstvo, da gre meso piščancev vzrejenih na Meškovi kmetiji v Švico, goveje meso v Avstrijo, česen z njihovih njiv največkrat v Srbijo, mleko pa v Italijo.
V prilogi Ljubo doma predstavljamo Šenkovo domačijo na Zgornjem Jezerskem  ter poletni dom slikarja in grafika Lojzeta Spacapala v Škrbini.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas