Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

09.jun.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 24

ImageIcon Pretekli teden je bil volilni občni zbor Zadružne zveze Slovenije, na katerem je bil za novega predsednika imenovan Borut Florjančič, direktor Kmečke zadruge Sevnica. Na položaju je nasledil Petra Vriska, ki je zadružni sistem vodil več kot 20 let.
Slovenski pridelovalci želijo biti s svojimi pridelki čimbolj zgodaj na trgu, da bi dosegli nekoliko boljšo ceno. A ne glede na to koliko so zgodni, trgovci tik pred spravilom prvih domačih pridelkov povečajo uvoz in že en tovornjak mladega zelja iz Srbije ali Makedonije v majhni Sloveniji zaustavi prodajo domačega zelja za nekaj dni. Podobno je pri solati, krompirju, bučkah in vseh ostalih vrtninah.
Čeprav še ni nastopila prava poletna vročina, je marsikje zaradi velike vlage v ozračju ter neugodnih vremenskih tokov že padala sodra, minuli četrtek pa od Goričkega in Dolinskega v Prekmurju do Spodnjega Podravja tudi kot lešnik debela toča. Na širšem območju Ormoža so na več kot 200 hektarjih zdesetkane okopavine, zlasti koruza in oljne buče, pa tudi vrtnine na prostem. Na ozimnih žitih in v vinogradih škoda ni velika, drugače naj bilo s plodovi v sadovnjakih, kjer ni protitočnih mrež.
Na kmetiji Pleško so se s pridelavo zelenjave začeli ukvarjati pred 30 leti. Janez in Joži sta kmetijo iz živinorejske želela preusmeriti v sadjarsko in sta leta 1988 zasadila hektar jabolk, kasneje pa sta se usmerila v pridelavo zelenjave. Deset hektarjev površin je namenjeno pridelavi vrtnin, ki jih prodajajo na domu, v lastni trgovini, javnim zavodom ter lokalnim restavracijam, gostilnam in hotelom, viške pa preko zadruge veletrgovcem, če jih ti želijo odkupiti. 
Predstavljamo pa tudi Mijo Mirkac s kmetije Rebernik na Koroškem
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.