Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

02.jun.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 23

ImageIcon Slovenski oljkarji pridelajo v povprečni letini okrog 700 ton oljčnega olja, v lanski slabi letini so ga pridelali le 300 ton, zato prevladujejo na naših policah tuja oljčna olja. Od letne porabe 3 milijone litrov jih 2 milijona uvozimo. Povprečna poraba po prebivalcu znaša še vedno skromnega 1,3 litra, a se v zadnjem obdobju počasi povečuje, z njo pa tudi uvoz in priložnosti za prodajo oljčnih olj neustrezne kakovosti. Slovensko oljčno olje najvišje kakovosti - ekstra deviško olje z zaščiteno označbo porekla (ZOP) pa predstavlja le skromno desetino slovenske pridelave. 
Na zemljišču na območju Ribile v sečoveljski dolini, ki ga je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov dal v zakup mlademu kmetu Simonu Pribacu iz Padne, po 30 letih ne raste več grmovje in ne zastaja voda, pač pa so urejeni trajni nasadi vinogradov, na delu zemljišč, kjer je lani rasla čebula in česen, pa je letos krompir. Prvi mladi primorski krompir, katerega pridelavo v Ribili je prevzela kmetija Ivana Štularja z Gorenjske, je že na trgovskih policah.
Zadnja kriza v sektorju mleka pred štirimi leti skupaj z dvema težkima sušnima letoma v večjih delih Nemčije in Evrope je privedla do zelo zaostrenih gospodarskih razmer na mnogih kmetijah. Stroški prireje še vedno niso pokriti na večini evropskih kmetij, zdaj pa je pandemija koronavirusa povzročila pretrese na vseh svetovnih trgih, tudi na trgu z mlekom. Čeprav so cene mleka že padle, pa analitiki nizozemske Rabobank predvidevajo krizo, ki naj bi trajala tudi v naslednjem letu. 
Bili smo pri Poloni Virnik Karničar na Šenkovi domačiji  ter  na kmetiji Štih iz Noršincev pri Ljutomeru

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas