Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

25.maj.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 22

ImageIcon Dogajanje na področju odkupa govejega mesa je iz tedna v teden slabše. Ne samo da kmetje ne morejo prodati mladega pitanega goveda, kaj šele telic in krav, žal se še naprej znižuje odkupna cena. Odkup je zmanjšan oziroma ustavljen predvsem zaradi težav pri izvozu goveje živine v tujino, prav tako mesa ne kupujejo gostinski obrati. Zmanjšan je tudi nakup mesa preko javnih zavodov, odkupna cena se je z odbitki spustila na 2,90 evra za kilogram mesa, ponekod pa so kmetje z odbitki prejeli celo le 2,70 evra za kilogram mesa. To je za 20 odstotkov manj, kot je znašala odkupna cena konec lanskega leta.
Dvajset let je minilo od ustanovitve Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, katere poslanstvo je izvajanje ukrepov kmetijske politike in izplačevanje sredstev iz evropskih kmetijskih in ribiških skladov, ki temelji na preglednosti, pravilnosti in zakonitosti vseh izvedenih izplačil. 
V zadnji dekadi aprila in prve dni maja smo bili tudi letos priča prostranim rumenim planjavam, saj je v živo rumeni barvi cvetela oljna ogrščica. Naši pridelovalci tej oljnici ter tudi bučam za olje namenjajo manj površin v primerjavi z desetletjem nazaj. Skoraj vsa naša oljna ogrščica konča v tujini. Vse več se je uporablja za olja v živilski industriji, na prvem mestu pa je še vedno biodizel, katerega je bilo nekoč nekaj tudi pri nas.
V Prilogi o reji drobnice med drugim predstavljamo rejca tradicionalne sanske pasme koz Jožeta Česna  iz Gradišče pri Lukovici. 

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas