Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

04.maj.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 19

ImageIcon Slovenske mlekarne dnevno iščejo nove načine in poti prodaje mleka in mlečnih izdelkov, da ohranijo visoko stopnjo odkupa surovega mleka. Zato povečujejo lastne zaloge mlečnih izdelkov, nekatere med njimi ustvarjajo tudi zaloge za blagovne rezerve. Kot pravijo naši mlekarji, bo kriza, ki jo je povzročila epidemija, drugačna od katerekoli krize prej, a verjamejo, da jih bo okrepila in med seboj povezala.  

V Sloveniji imamo danes gozdni prostor razdeljen na več kot 400 revirjev, ki jih vodijo revirni gozdarji. Večino dela opravi revirni gozdar na terenu – v gozdu, nekaj pa v pisarni ali od doma.

Na kmetiji Bolčič so že pred 20 leti vedeli, kako pomembna je promocija. Ko so začeli z integrirano pridelavo zelenjave, so na kmetiji organizirali dneve odprtih vrat in predstavljali pridelke s kmetije. Danes Kmetijska zadruga Agraria Koper, katere predsednica je Jožica Bolčič, združuje večino pridelovalcev zelenjave na Obali, odkupuje in promovira lokalno pridelano sadje in zelenjavo, ki je pobrano v optimalni zrelosti in ni prepotovalo tisoče kilometrov.

Zemljo je treba spoštovati. Zvone Černelič iz Dečnega sela pri Brežicah je ob vstopu v ekološko kmetovanje leta 2003 dejal, da je mislil, da vse ve, vendar je spoznal, da ne ve ničesar. To je očitno mislil zelo resno, saj je zadnje desetletje posvetil nabiranju znanja za svojo kmetijo in do njega pomagal še številnim drugim kmetijam. V prilogi ekološko kmetijstvo predstavljamo tudi ekološko kmetijo in sirarstvo Kekec iz Svete Trojice v Slovenskih goricah , pogovarjali pa smo se tudi s kmetijskim svetovalcem Igorjem Škerbotom.
Pišemo pa tudi o kmetijskem zavarovanju.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.