Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

28.apr.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 18

ImageIcon Samooskrba s teleti pri nas vedno bolj vprašljiva. Brez pomoči bo reja dojilj zamrla. Govedorejci, pa tudi rejci in pridelovalci drugih kmetijskih dejavnosti, se spominjajo številnih ukrepov pred vstopom v Evropsko unijo pa tudi prva leta po vstopu. Nato so se vsa plačila spremenila v zgodovinska plačila, rejci pa danes prejmejo manjša sredstva le, če izpolnjujejo višje standarde v govedoreji.
Februarski vetrolom je po zadnjih ocenah Zavoda za gozdove Slovenije na kranjskem gozdnogospodarskem območju poškodoval okrog 70 tisoč kubičnih metrov drevja, pretežno iglavcev, največ med Kranjem in Zgornjim. Vse večji problem pa predstavlja odkup lesa na kamionski cesti, saj se je v zadnjih tednih močno zmanjšal, cene pa so padle. 
Eden najpomembnejših dejavnikov pri določanju tržne vrednosti odkupljenih govejih živali je sestava klavnih polovic. Zaradi tega ima čim bolj natančna ocena klavnih polovic velik pomen tako za rejca kot tudi za klavnopredelovalno industrijo. 
V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o reji perutnine. Mlademu gospodarju Miranu Tratarju iz Raven nad Šentrupertom reja piščancev za Pivko perutninarstvo predstavlja glavno dejavnost na kmetiji, saj je donosnejša od drugih usmeritev. V prihodnje bo širil farmo piščancev, zmanjšal rejo govejih pitancev in povečal nasad sibirskih borovnic.
Pišemo tudi o spomladanskem namakanju jagod in predstavljamo pridelovalce orehov, lešnikov in kostanja. V primerjavi z velikimi, t. i. industrijskimi pridelovalci v tujini je za naše nasade lupinarjev značilna bolj konservativna, včasih tudi ročna in sonaravna pridelava.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas