Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

21.apr.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 17

ImageIcon Spomladanske pozebe so najbolj prizadele zgodnje sadje, predvsem marelice, breskve, češnje, kaki, nazadnje pa še jabolka in hruške. V noči iz 14. na 15. april so se temperature ponovno spustile precej pod ničlo in pozeblo je še tisto sadje, ki je preživelo pretekle pozebe. Marsikdo nasada ni mogel več reševati z oroševanjem, ker je že zmanjkovalo vode. Pozebli so tudi vinogradi v vseh treh dolenjskih okoliših.
Prve posledice ukrepov za zajezitev epidemije se že kažejo tudi v gozdno- lesni verigi, predvsem na trgu gozdnih lesnih sortimentov, saj se je trgovanje z njimi praktično ustavilo. Cene okroglega lesa so po nekaterih ocenah padle za več kot 30 odstotkov, stanje pa se iz dneva v dan še slabša.
V tokratnem Kmečkem glasu pišemo o veljavnosti prometnih dovoljenj, registracija motornih vozil, in drugih ukrepih v času pandemije covid 19, ki se nanašajo na kmetijsko in gozdarsko tehniko. 
Tržni pridelovalci si sadike poletnih vrtnin v glavnem pridelajo sami, vrtičkarji, ki jih je v času epidemije zaradi želje po svojih pridelkih veliko več kot prejšnja leta, pa imajo na voljo spletno prodajo, tržnice, kmetije, zadruge in druge prodajalne.
Ne spreglejte priloge o namakanju. V njej pišemo o posodobitvi tisoč hektarjev namakalnih sistemov v Savinjski dolini, o suši na Štajerskem in na Vipavskem ter težavah z zadrževalnikom Vogršček.
Na kmetiji Janka Krošelj se s pridelovanjem sadja ukvarja že četrta generacija družine. Preden zasadijo ali obnovij nasad, izvedejo poskusno obdobje, v katerem preizkušajo nove sorte določene sadne vrste. Tako je bilo tudi z nasadom češenj. Zasadili so več kot 10 sort češenj, danes pa v sodobnem nasadu raste pet preizkušenih sort. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas