Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

24.mar.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 13

ImageIcon Težave podjetij, ki v Italijo prodajajo slovensko mleko, so se v tem tednu še nekoliko poglobile, vendar jih ob pomoči slovenskih mlekarn dokaj uspešno rešujejo. Čuti se kriza pri prodaji mleka na italijanski trg, povpraševanje upada, posledično pa mlekarne prevzemajo in predelujejo čim manj mleka. 
Manjše težave so tudi pri odkupu govejega mesa, predvsem zaradi prepovedi izvoza goveje živine v tujino, prav tako pa mesa ne kupujejo gostinski obrati. 
Prodaja sadja in zelenjave kljub izrednim razmeram poteka brez večjih težav. Večja je prodaja zelenjave na domu, tudi marsikatera stojnica na tržnici se je preselila na kmetijo. Povsem pa se je prekinila dobava domačih vrtnin šolam, vrtcem, gostilnam, hotelirjem in drugim restavracijam. 
Agrarni ekonomisti Aleš Kuhar v prihodnje pričakuje rast cen živil in kmetijskih surovin, hkrati pa brez težav tudi prizna, da je bil pred petimi leti tudi sam zmotno prepričan, da bomo imeli v Sloveniji vedno dostop do hrane.
Nizke temperature in burja, ki je ponekod dosegla hitrost sto kilometrov na uro, so ponekod že povzročile pozebo zgodnjega sadja. Predvsem na zgornjem Vipavskem je na nekaterih mikrolokacijah pozebla večina marelic. Nizke temperature so bile tudi v Posavju in okolici Ljubljane. 
Odkupna cena govejega mesa se ni spremenila že deset let. Cena govejega mesa na slovenskem trgu pri nas ni tako pod močnim vplivom evropskega trga, kot je to zaznati pri drugih kmetijskih dejavnostih. Ekonomičnost prireje je odvisna predvsem od ravni odkupnih cen mesa in cen krme, ki imajo največji vpliv na stroške prireje mesa. 
V tokratnem Kmečkem glasu tudi Priloga Zelenjadarstvo.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas