Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

17.mar.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 12

ImageIcon V preteklem tednu so se zaradi ukrepov posameznih držav za zajezitev okužbe s koronavirusom začele težave tudi pri izvozu mleka. Sprva so se pojavile težave na meji z Italijo, predvsem zaradi nezmožnosti prevzema mleka, zadnji vikend pa so se tudi na meji s Hrvaško vile dolge kolone tovornjakov, med katerimi so na prehod čakale tudi cisterne s slovenskim mlekom. 
Vlada je sprejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki je začel veljati 16. marca, ob polnoči. Odlok vsebuje tudi določene izjeme. Začasna prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev med drugim ne velja za nakup živilskih izdelkov v prodajalnah z živili, prav tako pa bosta dovoljeni prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah in prodaja kmetijskega repromateriala v prodajalnah in kmetijskih prodajalnah. Izvajale se bodo tudi veterinarske storitve. 
Do preklica se prekinja vnos zbirnih vlog za leto 2020 na lokacijah kmetijske svetovalne službe. Elektronski vnos zbirnih vlog, ki ga izvaja posameznik sam, je mogoč.
Koordinacijska skupina MKGP je na podlagi prejetih in dostopnih podatkov ocenila, da trenutno preskrba s hrano ni motena in ogrožena, zato razloga za vsakršne pretirane aktivnosti in zalaganja z živili, ni. Ta bodo še vedno na voljo. Ministrstvo pripravlja ukrepe, ki bodo v pomoč sektorjem za zagotavljanje nemotene oskrbe s hrano.
Sezona sadja in zelenjave se še ni začela, a kmetje in zadružne trgovine ponujajao vrsto svežih vrtnin in tudi jabolka. Tudi trije največji veletrgovci pravijo, da dobava svežega sadja in zelenjave tako lokalnih dobaviteljev kot tudi večina dobav iz uvoza poteka brez večjih težav. Velik upad pa pridelovlaci in zadruge beležijo pri dobavi sadja in zelenjave hotelirjem, gostincem in restavracijam. V tem tednu je tudi povsem prekinjena dostava vrtnin in sadja šolam in vrtcem.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas