Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

10.mar.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 11

ImageIcon Za govedorejo je prašičereja v državi druga najpomembnejša živinorejska panoga. Za razliko od prve pitanje prašičev beleži strmo padanje staleža: v dveh desetletjih se je  znižal za kar 2,5-krat, število prašičerejskih kmetij pa je od osamosvojitve za skoraj 3-krat manjše. Stalež govedi ves ta čas ostaja na ravni 480 tisoč živali, čeprav je število rejcev v tem obdobju manjše za dobrih 70 %. 
V letu 2018 je svetovni trg medu znašal okrog 7 milijard evrov in naj bi do leta 2025 znašal že okrog 10 milijard. K temu naj bi največ doprineslo naraščajoče zavedanje potrošnikov o zdravi in naravni prehrani in s tem vse večja ozaveščenost o prednostih medu kot nadomestka sladkorja in umetnih kemičnih sladil. Povečana potrošnja medu pa je še pospešila ekonomsko motivirano ponarejanje medu.
Kljub temu da sta Ema in Jožef Lančič iz Žihlave pri Svetem Juriju ob Ščavnici predala kmetijo sinu Roku že pred petimi leti, pa sta še vedno ves dan vpeta v delo na kmetiji v okviru reje plemenskih svinj in prašičev pitancev ter dopolnilne dejavnosti proizvodnje mesnih izdelkov, Ema pa tudi zelo aktivna predsednica Društva podeželskih žena Sveti Jurij ob Ščavnici.
Iz divje pure, ki so jo udomačili Azteki v Mehiki, v Evropo pa so jo okoli leta 1520 prinesli španski osvajalci, je nastalo več pasem udomačenih pur. Podobno kot v prireji piščančjega mesa se tudi v prireji purjega mesa uporabljajo večinoma križanci, ki so povsem zamenjali čiste pasme, saj je za križance značilna hitra rast, velika mesnatost, kakovostno meso, bela barva perja, odlično izkoriščanje krme, močna konstitucija in dobra vitalnost. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas