Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

11.feb.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 7

ImageIcon Kalkulacija stroškov prireje mleka je dobrodošel podatek za vse, ki se ukvarjajo z rejo krav molznic. Aktualne podatke v tokratnem Kmečkem glasu primerjamo z izračuni, po katerih rejci dejansko dobijo plačano mleko. Zbiranje podatkov glede obračunavanja mleka ni preprosto, ob vsaki novi poizvedbi pa se odstrejo novi in novi vplivi, ki se odražajo na ceni in obračunu. Poleg količine, vsebnosti maščob in beljakovin ter ob čistoči mleka so namreč še drugi faktorji, ki vplivajo na plačilo, tako da je vsak kmet "razred zase". Zakaj? Kako je to mogoče? 

Kruha ne naredi moka, ampak roka, pravi znan slovenski pregovor in Jožica Kramberger iz Spodnjega Partinja pri Lenartu. Na kmetiji Kramberger jedo dober kruh in še bolj dobre gibanice. Jožica pravi, da v Slovenskih goricah igrajo glavno vlogo trdna prepričanja in tradicionalne vrednote, podeželje pa ohranja ljudske običaje in šege, s katerim se slovenstvo ponaša kot majhen narod z veliko kulture. 

V petek, 14. februarja, in soboto, 15. februarja, bodo svoja vrata odprli hrami učenosti po vsej Sloveniji. V dveh dneh bodo lahko dijaki prestopili prag tistih šol, v katerih bi želeli nadaljevati svoje izobraževanje. Med njimi se bodo predstavljale tudi srednje šole, povezane v Konzorcij biotehniških šol Slovenije, ki izobražujejo na področju kmetijstva, hortikulture, gozdarstva in naravovarstva, nekatere pa ponujajo tudi programe s področja živilstva in veterine. Šole se s svojim izobraževalnimi programi predstavljajo v tokratni prilogi Kmečkega glasa z naslovom Biotehniške šole se predstavijo. 
V tokratnem Kmečkem glasu tudi marsikaj zanimivega iz vaše domačije, iz vaših krajev v rubriki Iz naših krajev. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas