Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

04.feb.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 6

ImageIcon Na pobudo Združenja proizvajalcev in uvoznikov kmetijske in gozdarske tehnologije  je potekal že drugi sejem Agritech - sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije. Letos se je število razstavljavcev povečalo, organizatorji pa so sejemsko dogajanje popestrili z izobraževalnimi vsebinami o novih naložbah na kmetijah.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo nov okvirni terminski načrt objave javnih razpisov. Do konca leta 2020 bo tako iz naslova Programa razvoja podeželja 2014-2020 objavljenih še 14 javnih razpisov. 
V tokratnem Kmečkem glasu pišemo o cepivu proti bolezni modrikastega jezika pri drobnici in se sprašujemo ali je cepivo uničilo več tropov kot volkovi, šakali in medvedi skupaj?
O perspektivah govedoreje v novem programskem obdobju so govorili na okrogli mizi v Gornji Radgoni. Organizatorji – Rejsko društvo za lisasto pasmo Gornja Radgona in KGZ Murska Sobota, so med drugim podali štiri točke, ki naj jih naše kmetijsko ministrstvo skuša uvrstiti med ukrepe Skupne kmetijske politike v novi finančni perspektivi.

 V Sloveniji pridelamo okrog sto tisoč ton vrtnin, še skoraj dvakrat toliko jih uvozimo. Poleg plodovk največ uvozimo čebulnic. V letu 2018 smo uvozili več kot 16 tisoč ton čebulnic, pridelali pa enkrat manj teh vrtnin za prodajo. 

Med strokovnimi nasveti pišemo o odmerkih krme za govedo.
Bili smo pri Danijeli Žerjal v Tomaju, kjer se ukvarjajo z rejo koz, imajo pa tudi predelavo kozjega mleka v sire, jogurte in druge izdelke. 
Prijetno branje in lepo pozdrav iz uredništva Kmečki glas