Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

28.jan.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 5

ImageIcon V organizaciji Delovne skupine Slovenija – evropska regija gastronomije 2021 je na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru potekala prva regijska konferenca »Slovensko kmetijstvo in gastronomija«. Konferenca je bila namenjena strokovnemu spoznavanju nosilcev živilske dejavnosti s HORECA sistemom, to so hoteli, restavracije, catering. 
Nekoč majhna trgovinica na kmetiji Golc, kjer so ponujali jesenske pridelke za ozimnico je danes pravi vrtni centrček, kjer ponujajo sezonske vrtnine in sadje, predvsem jagode ter druge pridelke in izdelkov lastne ter sosednjih kmetij. Dvakrat na leto je v trgovini Jagoda mogoče kupiti različne sadike in rože, spomladi predvsem sadike jagod in različnih vrtnin ter balkonsko cvetje, jeseni pa nagrobno cvetje in aranžmaje. 
Tema 10. zelenjadarskih uric, ki jih pripravijo sodelavci Kmetijskega inštituta Slovenije, so bile čebulnice. Kot običajno je bila najbolj zanimiva situacija na trgu vrtnin v Sloveniji, tokrat s poudarkom na trgu čebulnic. Dejstvo je, da se veliko vrtnin vse leto uvaža, predvsem pa je uvoz največji takrat, ko je domačih pridelkov največ.
V prilogi o krompirju predstavljamo sortni izbor krompirja. Bili smo na kmetiji Drešar, po domače Pr’Špenk, kjer na okrog osmih hektarjih letno pridelajo približno 250 ton krompirja, ki ga dostavljajo več kot dvajsetim šolam in vrtcem ter sedmim gostilnam. Najkasneje aprila jim ga zmanjka in prodaje nekaj mesecev ni. Vsako leto se priključi kakšna šola ali vrtec na novo, zato razmišljajo tudi o širitvi pridelave.  
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas