Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

21.jan.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 4

ImageIcon Slovenske odkupne cene mleka so v letu 2019 zgodovinsko presegle celo cene mleka v Nemčiji in Avstriji. So bistveno višje kot v državah vzhodne Evrope (Poljska, Madžarska in Slovaška), s katerimi slovenske mlekarne tekmujejo na izvoznih evropskih in globalnih trgih, z njihovo poceni ponudbo pa se srečujemo tudi na slovenskem trgu. Kot pravijo v naših mlekarnah, visoke odkupne cene že vplivajo na konkurenčnost na domačem, predvsem pa na tujih trgih. 
Na robu vasi Križ leži kmetija družine Tavčar s hišnim imenom Pri Starčih. Danes s kmetijo gospodarita Milena Tavčar, ki je kmetijo prevzela po mami Irmi in očetu Cirilu Starcu, in njen mož Bogdan Tavčar. Ker sta se tudi njima rodili hčerki, sta se odločila, da ohranita družinsko ime kmetije, po katerem je kmetija poznana že od nekdaj. 
Globalni trg s sadjem in zelo neugodne vremenske razmere v pridelavi domačega sadja v zadnjem desetletju so glavni razlogi za čedalje večjo nekonkurenčnost slovenskih sadjarjev v pridelavi in trženju. Po letu 2008 smo tako priča množičnemu krčenju nasadov v lasti večjih, srednje velikih in še največ manjših sadjarjev
Dolenci so srečni ob štrukljih in vinu, Gorenci pa ob žgancih in mleku’, je o kulinaričnih navadah v dveh slovenskih regijah v drugi polovici 19. stoletja zapisal Janez Trdina. Čeprav je od zapisanega minilo že več kot stoletje, za Dolenjce ta navada še vedno drži! Dokaz za to je četrta državna razstava štrukljev iz vlečenega in kvašenega testa v Mirni Peči, na kateri je bilo na ogled kar 90 raznovrstnih izdelkov.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas