Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

07.jan.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 2

ImageIcon Jagoda ima med ljubitelji sadja vseh starosti veliko oboževalcev. Temu primerna je tudi konkurenca pri pridelavi. Na evropskem trgu je veliko dobrih jagod in Slovenija je na globalnem trgu popolnoma nekonkurenčna. Žalostno je, da smo dostikrat neprepoznavni celo na domačem trgu. 
Vse leto 2019 smo v Kmečkem glasu ob vseh kmetijskih panogah predstavljali mlade prevzemnike kmetij in njihove poglede na to dejavnost. Za začetek novega leta pa vam predstavljamo človeka, ki ni kmet, a je celo življenje tesno povezan s kmetijstvom. Peter Deu je gostinec, lastnik gozda, lesni predelovalec, vinogradnik in podjetnik iz Mokronoga. 
S trdim delom in vztrajnostjo se ohranjajo tudi kmetije kot je Ponikvarjeva majhna kmetija v hribovitem delu Velikolaške pokrajine na nadmorski višini 720 metrov. Na Velikem Osolniku sta danes za te kraje dve večji kmetiji, takoj za njima pa kmetija Drage Ponikvar, ki že deset let vsa dela na kmetiji opravi sama, pomagajo ji vsi štirje otroci, predvsem sin Igor z družino, ki živi na domačiji. 
Milan Kaplan, ekološki rejec iz Velikih Lašč, ima govedo in konje vse leto na pašnikih, v nezimskih mesecih v več čredinkah na različnih lokacijah po občini Velike Lašče, največ pa na travnikih in pašnikih, ki jih ima večinoma v najemu v Mišji dolini v bližini Roba. Pred zimo, ponavadi je to novembra ali decembra, vso živino prepelje ali prižene na travnik na domačijo v Velike Lašče, kjer imajo živali odprti kozolec, v katerega se skrijejo pred hudim mrazom in snegom. 

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas