Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

17.dec.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 51

ImageIcon Cepljenje goveda in drobnice proti bolezni modrikastega jezika pri nas poteka že tretje leto, uporabljenih je bilo že nekaj več kot 2,5 milijona odmerkov cepiva. Vsa tri leta so veterinarji uporabljali enako cepivo, z enakim sevom. Do sedaj so se predvsem govedorejci po cepljenju soočali s pregonitvami pri kravah, zvrgavanji odmrlih plodov in nevitalnimi oz. mrtvorojenimi teleti. Letos so neželene učinke izpostavili tudi rejci drobnice, ki se lani glede te problematike še niso opredelili.
Družinska kmetija je kmetijsko gospodarstvo, na katerem živi in dela več generacij, ki so v sorodstveni povezavi, lastništvo in upravljanje kmetije pa se prenaša iz roda v rod. V Sloveniji so družinske kmetije prevladujoč model kmetijske proizvodnje, zato država daje tudi finančne spodbude za mlade kmete.
Doma pridelano meso in mast sta ob preostalih kmetijskih pridelkih od nekdaj prispevala k samooskrbi družine. Ob doma pridelani krmi so znali vzrediti prašiče, težke od 180 do 220 kg, na kar so bili in so še zelo ponosni. Pri pripravi izdelkov se morajo znajti in prilagoditi različnim podnebnim pogojem. Zaradi tega se lahko Slovenija ponaša z zelo pestrim izvirnim izborom suhih mesnin.  
Istrsko govedo je pasma, prilagojena skromnim kraškim pašnikom. Na obnovljeni domačiji Grondali v Abitantih so se zbrali rejci istrskega goveda pri nas, predstavniki strokovnih institucij, zadrug in društev iz Slovenije in Hrvaške ter tisti, ki razmišljajo o reji te pasme. 
V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o Zdravju, v kateri med drugim pišemo o inkontinenci in o hormonskem zdravljenju.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas