Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

10.dec.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 50

ImageIcon V organizaciji RWA Slovenija Agrosaat in podjetja Picount se je na dnevu krompirja zbralo okrog sto pridelovalcev iz vse Slovenije. Pregledali so slovenski in evropski trg krompirja, ki ga je tudi letos pripravilo podjetje Europlant, semenarska hiša iz Nemčije. Pridelavo večajo le največje pridelovalke krompirja
Na kolegiju predsednikov in direktorjev zadrug, članic Zadružne zveze Slovenije, je uvodoma govoril državni sekretar Jože Podgoršek, ki je poudaril, da je podeželje več kot zgolj kmetijstvo, je turizem, okolje in še marsikaj. Vse to vsebuje resolucija Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021, ki jo je sprejela Vlada in je osnova za strateški načrt izvajanja SKP v naslednji finančni perspektivi. 
V okviru svetovnega dneva oljke je bila v Kopru okrogla miza, na kateri so se sodelujoči strinjali, da je oljkarstvo specifična panoga, ki je potrebna številnih prilagoditev in sprememb, še zlasti v času oblikovanja nove kmetijske strategije.
Pred dnevi je bil objavljen drugi javni razpis za pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij. Tudi tokrat je razpisanih 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, podpora pa je namenjena ohranjanju in razvoju majhnih kmetij, na katerih redijo povečini govedo in so razvrščene v območja z omejenimi dejavniki.  
Suhe mesnine bogatijo našo dediščino, zato jih uvrščamo med narodne posebnosti.  Ne glede na to, ali je izdelovanje namenjeno za domačo porabo ali za trženje, so potrebna tehnološka znanja, ki lahko prispevajo k zmanjšanju napak in k izboljšanju kakovosti suhomesnatih izdelkov.
V Prilogi prašičereja pišemo o Biovarnosti na kmetiji, ki je ključna pri preprečevanju afriške prašičje kuge
Bili smo na kmetiji Rečnik v Spodnjem Razborju, kjer so krave molznice nadomestile škotsko višavsko govedo.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas