Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

26.nov.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 48

ImageIcon

Pridelovalci vrtnin na Primorskem letos niso imeli sreče z vremenom. Od pomladi do jeseni je bilo dežja bodisi preveč bodisi premalo. Po izpadih pomladnih in poletnih pridelkov so pridelovalci upali na boljši pridelek v jeseni in pozimi, zdaj pa je veliko posevkov tako mokrih, da je oteženo pobiranje pridelka, ki vsak dan bolj gnije in postaja netržen. Visoke temperature in brezvetrje pa posevkov ne posuši preko noči.

Po številnih zapletih pri odkupu in tudi prekinitvi odkupa mladega pitanega goveda kategorije B (bikov starih od 24 do 30 mesecev) je bil sprejet pravilnik o kakovosti mesa klavne živine in divjadi, ki razrešuje in ponovno uvaja odkup mladih bikov, kot so si to želeli rejci in zadruge.

Jože Globevnik iz Škocjana je naš mladi gospodar leta 2001 in že po običaju zgovoren kmet, poln idej. Tudi zato smo se ponovno odpravili k njemu, da nam je zaupal, kako kmetuje in kako zelo je pri krmljenju plemenskih svinj in odojkov pomemben obrok.

Kmetijsko ministrstvo je objavilo drugi javni razpis za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij, s katerim je razpisanih 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Podpora je namenjena ohranjanju in razvoju majhnih kmetij, na katerih redijo travojede živali in so razvrščene v OMD.

Delo v gozdu je eno najtežjih in najnevarnejših opravil,  pri katerih je uvedba motorne žage in traktorja v šestdesetih letih  prejšnjega stoletja  fizične obremenitve ročnega dela zmanjšala, vendar je gozdarstvo še vedno ena najbolj tveganih dejavnosti.

V Prilogi Krmne mešanice predstavljamo nepremagljiva dvojca na kmetiji, to sta Dominik in Anja Lenart z Mestnega vrha pri Ptuju, sta tretja generacija na hitro razvijajoči se kmetiji, ki je usmerjena v prirejo mleka. 

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas