Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

19.nov.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 47

ImageIcon

V letu 2017 je bil sprejet zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin kot izhodišče za uvedbo davka na nepremičnine v prihodnje. Ta davek naj bi temeljil na ocenjeni tržni vrednosti posamezne nepremičnine.

Na odprtem globalnem trgu se lahko hitro spremenijo razmere. Zadnji tak primer so odkupne cene v prašičereji - še februarja letos so zaradi katastrofalnih odkupnih cen prašičerejci od države zahtevali intervencijsko pomoč v obliki »velikega deminimisa«. Kmalu zatem so posledice afriške prašičje kuge celotno sliko obrnile na glavo.  Zaradi velikega povpraševanja na Kitajskem so se odkupne cene svinjine po svetu bliskovito dvignile; tudi na avstrijski borzi Steirerflesich, ki cene objavlja tedensko in po kateri se vsa leta ravnajo tudi slovenski odkupovalci.

Potrošniki s kupovanjem lokalne hrane omogočamo preživetje kmetij, podeželja in živilske industrije ter s tem dolgoročno prispevamo k prehranski varnosti, je v poslanici ob dnevu slovenske hrane poudarila ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Namen dneva pa ni le ozaveščanje otrok in mladine o pomenu hrane iz bližine in njenih prednostih pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov, pač pa, da vsi skupaj pomislimo o našem prehranjevanju, o tem, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo.

Anže Legat se spomni svojega otroštva, ki ga je preživel s starši na Bledu in v Hrašah pri Lescah, kamor so zahajali ob vikendih in počitnicah ter pomagali babici in dedku na takrat še živinorejski kmetiji. Dedek je kmetijo v zadnjih letih vodenja prilagajal že začetim strukturnim spremembam ter tako leta 1995 zasadil prvi nasad jablan. Predan je bil kmetijstvu in takšen je tudi njegov vnuk Anže Legat, ki danes uspešno vodi in razvija sadjarsko kmetijo Pr’ Jernejc.

V tokratnem Kmečkem glasu tudi priloga o sodobnih hlevih. V njej predstavljamo prvi hlev za ekološko rejo prašičev pitancev po sistemu pig port

Pa prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas