Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

12.nov.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 46

ImageIcon Vrtnina, ki v Sloveniji še vedno zajema največ pridelovalnih površin, je zelje. Do dve tretjini pridelka predelamo v kislo zelje, ki je slovenska narodna jed. Govorimo o belem zelju, medtem ko rdečega skorajda nimamo, zato je na trgovskih policah vse leto v glavnem iz uvoza, domače rdeče zelje dobimo teden ali dva okrog martinovanja. 
Mikotoksini so za pridelek koruze v letošnjem letu lahko resna težava v prehrani živali. Zaradi posledic toče v poletnih mesecih se je na posevkih koruze razvijala bulava snet, leto 2019 je povezano tudi z visoko vlažnostjo in deževnimi obdobji v septembru, kar je ustvarilo pogoje za razvoj glivičnih bolezni in plesni na koruznih storžih. Znaki plesni na koruzi so bili vidni že na polju. Razvite plesni na koruzni rastlini in storžu ustvarjajo pogoje za nastanek mikotoksinov. 
Vremenski ekstremi kot so toča, pozeba, tudi stoječa voda, so marsikje zdesetkali pridelek, zato kljub dobrim pridelovalnim pogojem lanski rekordi hektarskih pridelkov - z izjemo sončnic, ne bodo preseženi. Koruze je po hektarju od 4 do 6 % manj. Neugodno je bilo leto za oljne buče, sojo, krompir in hmelj.
Bili smo pri mladem prevzemniku in mladem gospodarju leta Urošu Hovniku, ki si je vedno želel le kmetovati.
V založbi Kmečki glas smo konec poletja izdali knjigo Saše Drobnič Škocjan z naslovom Ta domače testenine. Bili smo na eni od delavnic, na kateri avtorica knjige pravi, da so za dobre testenine potrebne kakovostne sestavine. 

Pa prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas