Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

08.okt.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 41

ImageIcon

V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte pogovora z Zdravkom Počivalškom, ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki pravi, da je zadrugam treba dati enakopravno obravnavo, česar prej niso bile deležne.

Pridelek rebule, najbolj znane briške sorte, je slajši od lanskega, medtem ko bo izjemno kakovost rdečih sort v letniku 2018 letos težko ponoviti. V  KZ Goriška Brda na trtah čaka le še pozen cabernet sauvignon.

Na njivi kmetije Francija Fona v Zgornjem Brniku pri Cerkljah pa smo si ogledali  poskusno polje koruze. Glede na vreme, kakršno je bilo od pomladi do jeseni, so koruze, ki so bile sejane pozno, hitro vzklile in so imele manj težav, medtem ko so zgodaj sajene koruze imele daljši vznik in veliko težav.

V objavi je peti javni razpis za pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete. Razpisanih je 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Na Brdu je bil praznik slovenskih sirarjev. V zadnjih treh desetletjih je bilo v sirarstvo vloženega veliko znanja, dela in truda, da se slovenski sirarji vsaj enkrat na leto sprehodijo po rdeči preprogi in javnosti predstavijo bogastvo iz svojih zorilnic.

Jeseni se ljubitelji sadja razveselimo svežih jabolk in grozdja, malokdo pa v tem času pomisli na jagode. Če v trgovini zdaj vidimo jagode, si bržkone mislimo, da so uvožene. Ampak ni nujno. Večkratrodne jagode so jeseni še posebej aromatične

Med strokovnimi nasveti med drugim pišemo tudi o energetskih potrebah za vzdrževanje telesne mase pri prezimovanju goveda na prostem.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas