Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

01.okt.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 40

ImageIcon Za odkupne cene pitanega goveda so v Evropi značilna ciklična gibanja. Od junija do avgusta dosežejo dno, česar smo že nekaj let navajeni, nato pa se tedensko zvišujejo vse do novega leta. Vendar letos z zamikom, saj za dolgoletnim povprečjem odkupne cene v povprečju zaostajajo za 20 centov po kilogramu mesa. 
V Sloveniji pridelujemo belo zelje na okrog 400 hektarjih. Pridelovalci, ki so zelje sadili zgodaj, so imeli zaradi vlage precej težav z žilavko in drugimi bakterijskimi boleznimi, v poletni vročini pa so nekaj težav povzročali bolhači, tripsi, gosenice in drugi škodljivci. 
Jurij Spital je 30-letni mladi prevzemnik kmetije v Topolšici pri Šoštanju, na kateri živi in dela že vse svoje življenje. Ukvarja se s prirejo mleka in stremi k napredku in razvoju kmetije, v zadnjih letih pa se je intenzivno posvečal izboljšanju bivalnih pogojev za krave molznice, s tem pa si je hkrati olajšal tudi svoje delo. 
Slovenski kupec ve, da je seno najprimernejša krma za govedo. Seneno meso in mleko pomenita alternativno možnost za ohranitev prireje na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje. 
Ne spreglejte priloge, v kateri predstavljamo jesensko kmetijsko-obrtni sejem v Komendi.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas