Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

24.sep.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 39

ImageIcon Napovedi, ki so jih ob robu nedavnega strokovnega Dneva koruze v Rakičanu izrekli poznavalci gibanj odkupnih cen na globalnem trgu s kmetijskimi pridelki, so se žal uresničile. Še več: naše predvidevanje, da bo letošnja odkupna cena koruze od lanske vsaj za 10 €/t nižja, se je še poslabšalo.
Kot je bilo pričakovati, bo letos po lanskoletni izjemni, skoraj rekordni letini manj jabolk. Pridelek je še dodatno zmanjšalo slabo vreme z veliko dežja in nizkimi temperaturami v času cvetenja, zato so bili cvetovi slabo oplojeni, velik je bil osip, ponekod je bila tudi pozeba. Prve sorte gale je bilo zelo malo, prav tako malo bo topaza, fuji jabolk pa sploh nič.
Trgatev na Štajerskem in Dolenjskem se te dni preveša v drugo polovico, v mošt se spreminjajo srednje pozne in počasi pozne sorte, ki jih je v obeh vinorodnih območjih največ. Vinogradniki so zadovoljni s kakovostjo pridelka, ki je zaradi nižje količine povprečno višja od lanske, vendar pa se po lanskem obilnem letniku kleti marsikje še niso izpraznile, zato številni manjši pridelovalci ne najdejo kupcev za grozdje.
Katjo Temnik iz Žič pri Ločah športni privrženci poznajo po izredno uspešni mednarodni košarkarski karieri, ki jo je pred devetimi leti uspešno sklenila kot kapetanka slovenske reprezentance. Le redko kdo pa ve, da se zadnja leta danes 41-letna izjemna športnica, zavzeto ukvarja z zeliščarstvom. Je nosilka dopolnile dejavnosti na kmetiji, mlada prevzemnica in gonilna sila zeliščnega vrta Majnika, ki je svoja vrata odprl leta 2012 in katerega trdne temelje je postavila njena mami Majda. 

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas