Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

27.avg.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 35

ImageIcon

Minuli teden je bil v znamenju Agre 2019 – 57. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma v Gornji Radgoni. Z novo SKP je treba misliti na mlade, je bilo slišati na sejmu. Na Agri 2019 je bilo tudi 16. državno sekaško tekmovanje. Štele so sekunde in milimetri, seštevek pa je varnost. Naslov državnega prvaka si je prižagal Janko Mazej iz Belih vod.

Ponovno slaba letina krompirja – cene krompirja na svetovnem trgu kroji vreme v Evropi. V EU so obdelovalne površine prepolovljene.

Pišemo tudi o določanju odkupnih cen pšenice in o netoleranci pri posameznih kakovostnih parametrih.

Bili smo na osrednji tržnici v Ljubljani, kjer so prodajalci vrtnin iz kmetov postali podjetniki. Nekateri so z davčnimi blagajnami zadovoljni, nekateri ne. Kot ugotavljajo pristojne inšpekcije pa so stojnice ob cestah najmanj vredne zaupanja glede porekla sadja in vrtnin.

V tokratnem Kmečkem glasu predstavljamo kandidatke za mlado kmetico in kandidate za gospodarja leta.

Med strokovnimi nasveti pišemo o novostih v priporočenem sortimentu jablan in o meritvah kakovosti mleziva in določanje suhe snovi mleka in mlečnega nadomestka.

Bili smo pri mladem prevzemniku dr. Primožu Oražmu na obrobju Bloške planote v vasi Runarsko. Na ekološki kmetiji je približno 20 glav govedi, obdelujejo pa 30 ha travnikov. Kmetija se z novimi investicijami posodablja in razvija.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas