Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

13.avg.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 33

ImageIcon Kmetom je prekipelo, saj skoraj ne mine dan, da rejnih živali na pašnikih ne napadejo divje zveri, predvsem volkovi in medvedi, na poljih pa delajo škodo številčna divjad predvsem divji prašiči,  srnjad in jelenja. Zato so se kmetje iz vseh koncev Slovenije v soboto v Velikih Laščah zbrali na protestnem shodu pod geslom Slovenija ne bo zverinjak, ki ga je organiziral Sindikat kmetov Slovenije. 
Hladen in padavin poln maj je upočasnil rast in razvoj posevkov vrtnin ter s seboj prinesel ugodne razmere za razmah rastlinskih bolezni in škodljivcev. Razen na Primorskem so v juniju sledila daljša obdobja ekstremno visokih temperatur z vročinskimi udari, ki so rastline pahnili še v dodatni stres. Pridelkov vrtnin je zato povsod manj, povpraševanje po njih pa veliko. 
Pridelava domačih jabolk je iz leta v leto težavnejša in negotova. Neugodne vremenske razmere so bile v zadnjih 20 letih pogostokrat ekstremne. Prilagojene tehnologije, dosledna postavitev nasadov jablan zadnje generacije s protitočnimi mrežami in v manjšem obsegu s sistemi namakanja so po desetih letih uspele za 20-30 % povečati pridelek jabolk na hektar, ker so se škode po točah razpolovile. 
V tokratnem Kmečkem glasu se sprašujemo ali so strelovodi naših dedov še zanesljivi. V tem času se je močno izboljšalo znanje o udaru strele in ustreznem strelovodu. Večina strelovodov, starejših od 20 let, sicer varuje neki del strehe, ob udaru strele pa lahko ogrožajo življenja ljudi in živali ali povzročijo požar na zgradbi.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas