Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

06.avg.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 32

ImageIcon

Pretekli teden je v Ljubljani in Žalcu po 27 letih ponovno v Sloveniji potekal svetovni kongres Mednarodnega združenja pridelovalcev hmelja, ki vključuje 34 članov, organizacij proizvajalcev hmelja iz 20 držav in druge zainteresirane družbe s področja hmeljarske industrije z vseh petih celin.

Intervencijske zaloge so prazne, prireja mleka v svetu pa je bila do junija 2019 manjša za 0,3 odstotka - samo v maju je bila manjša za 0,4 odstotka. Prireja v Ameriki je bila nespremenjena, v Novi Zelandiji se je ob koncu sezone že zmanjšala, močno so se zmanjšale tudi avstralske ter argentinske zaloge mleka, skromna pa je bila tudi prireja v EU. Napoved analitikov za drugo polovico letošnjega leta kaže, da se bo prireja mleka povečala v drugi polovici leta.

V tokratnem Kmečkem glasu pišemo o težavah pridelovalcev krompirja. Večina pridelovalcev je posadila krompir pravočasno, to je do 20. aprila, pridelovalci predvsem v višjih predelih pa so zaradi neugodnih vremenskih razmer po tem datumu krompir sadili zelo pozno, nekateri celo v drugi polovici maja.

Danijel Andoljšek iz Dan pri Ribnici je pred dobrimi desetimi leti prevzel kmetijo svojega starega očeta, zgradil nov hlev, posodobil strojni park z vso ustrezno kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo, dokupoval kmetijska zemljišča, z načrtno reprodukcijo prišel do zdrave in kakovostne črede posavskih konj in govedi simentalske pasme ter pred nekaj leti registriral še dopolnilno dejavnost za razrez in predelavo mesa.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas