Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

30.jul.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 31

ImageIcon Bo država zaščitila kmete?, se sprašujemo v tokratnem Kmečkem glasu. Izredna seja ptujske območne enote KGZS je bila namenjena posledicam neurij s točo, ki je območje Kmetijsko gozdarskega zavoda  Ptuj med 3. in 13. julijem prizadela kar trikrat. Po zadnjih ocenah je bilo na območju izpostav Ptuj, Slovenska Bistrica in Lenart prizadetih več kot 10 tisoč hektarjev kmetijskih površin, ocenjena škoda pa presega 11 milijonov evrov. 
Nasveti Kmetijske svetovalne službe so o samovžigu pri senu in ukrepi za preprečevanje - Košnja travinja in spravilo krme v letošnjem letu je bilo zelo oteženo, saj je čas prve košnje zaradi neugodnih vremenskih razmer zelo zamujal. Na večini površin se je tako zgodilo, da je ob času spravila pod prvo košnjo že rastla druga košnja in to mešanico smo posušili in skladiščili.
Tokrat pa tudi priloga o dopolnilnih dejavnostih. V njej pišemo o promociji in prodaji na spletu. Bili pa smo tudi Zeliščarski kmetiji Veronike Fabinc iz vasi Črnc pri Brežicah, ki pravi, da časih najde nove rastline, velikokrat pa rastline najdejo njo. 
Iz zadrževalnika Vogršček se namaka okrog 1000 hektarov kmetijskih površin, pretežno v spodnjem delu Vipavske doline. Z izgradnjo novega dela namakalnega sistema bi lahko namakali dodatnih 2000 hektarov, od tega 1500 v ajdovski občini in okrog 500 hektarov v občini Vipava, a pred tem je potrebna sanacija Vogrščka, katere vrednost je zrasla na skoraj 10 milijonov evrov.
Na Kmetijski šoli Grm Novo mesto je potekala mednarodna šola »Mladi rejci« v pripravi, striženju, vodenju in profesionalni predstavitvi živali.Tuji predavatelji so po izobraževanju mladih rejcev v tekmovalnem delu izbrali najlepše pripravljeno in najbolje vodeno ter predstavljeno žival ter podelili priznanja najbolj prizadevnim mladim rejcem.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva kmečki glas.