Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

23.jul.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 30

ImageIcon Letos je ena boljših in najdaljših žetev doslej. Spravilo krušnih žit še vedno moti pogosto deževje in toča, ki iz dneva v dan slabša tudi kakovost in količino zrnja. Do sredine julija je bil pridelek sicer - z izjemo področij z ujmami, v povprečju zelo kakovosten, hektarski donosi so bili v povprečju vsaj 6 ton, skoraj tri četrt doslej odkupljenih količin pa je krušne pšenice. 
Po dobrih treh tednih odkar velja zakon o interventnem odvzemu rjavega medveda in volka iz narave so po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije lovci odstrelili 38 medvedov in nobenega volka. Letos je bilo zabeleženih 88 škodnih dogodkov po medvedu in 136 po volku, tudi neposredni napad na starejšo žensko v Želimljah. 
Na Jami pri Kranju je potekalo letošnje državno prvenstvo v ročni košnji, na katerem so razglasili najboljše kosce v državi. Tekmovanje je uspešno organiziralo Društvo koscev in kosic Slovenije na travniku Govekarjeve domačije Tomaža Oblaka. Ob zaključku tekmovanja so izbrali reprezentanco, ki bo Slovenijo zastopala na evropskem prvenstvu, ki bo 15. avgusta v mestecu Etzelsdorf pri Linzu v Avstriji.
Pomoč in sodelovanje med kmeti je pri nas že leta v veljavi. Še pred nekaj desetletji je vsa vas pristopila posameznim družinam na pomoč pri gradnji hiše, hleva, še posebej pa v primeru nesreče na kmetiji. Pomoči pri gradnji sedaj ni več toliko, ostaja pa skupen nakup strojev ali pa pomoč v delovnih konicah, ko poteka spravilo pridelka, silaže ali sena. Kmetiji Murko in Gregorec sta lep primer vzajemne pomoči, še več, Bojan in Martin sta tudi dobra prijatelja.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas