Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

16.jul.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 29

ImageIcon Tokrat pišemo o rešitvi upravljanja z zvermi. Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iščeta rešitev upravljanja z zvermi. Pregledali so stanje na področju dosedanjih ukrepov za varovanje domačih živali in premoženja, aktivnosti za uravnavanje populacije medveda, volka ter nadaljnjih korakov za optimalno sistemsko ureditev tega področja.
Slovenski vinarji so zadnje leto razpoloženi nekoliko bolj optimistično, saj so cene slovenskih vin zadnja štiri leta na domačem trgu kljub obilnejšemu letniku 2018  in padanju porabe rahlo narasle. O slovenskem vinskem trgu so spregovorili Dušan Brejc direktor Vinske družbe Slovenija predstavnik velikih kleti ter Igor in Marijan Simčič, največja zasebna polnilca vin iz Huma v Goriških Brdih.
Vreme krompirju letos ni bilo naklonjeno, saj bo pridelek povprečen, ponekod po Evropi pa celo podpovprečen, tako da na trgu ne bo presežka evropskega krompirja. Pridelovalci krompirja so na dnevu krompirja v Lahovčah razpravljali tudi o iskanju alternativ zaradi prepovedi uporabe sredstva za uničenje krompirjevke. Evropska unija je namreč z 20. februarjem 2020 prepovedala uporabo enega od najpogosteje uporabljenih fitofarmacevtskih sredstev z dikvatom.
Na Krasu je vse manj mešanih kmetij z govedorejo, na kakršni dela Primož Kosmina iz Brja pri Komnu – in ne samo to, da jo je lahko posodobil in razširil se je odpravil tudi po zaslužek v sosednjo Italijo. Poseben ponos kmetije Kosmina je najstarejša trta vitovske grganje na Krasu, ki je po ustnem izročilu stara 140 let. 
Ne spreglejte dogodkov, zanimivosti o kraju ali ljudeh iz različnih koncev Slovenije. Preberite si o škodi, ki jo povzročila toča v Podravju. Škoda na poljščinah na Ptuju je bila tako kot v nekaterih drugih občinah do 100-odstotna.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas