Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

11.jun.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 24

ImageIcon

Letošnje srečanje predstavnikov kmetijskih in živilskih podjetij so posvetili pridelavi in predelavi živil ter njuni prepletenosti z gostinstvom in turizmom. Slednji že peto leto zapored beleži rast tudi s pomočjo avtentične gastronomije, ki temelji na visokokakovostnih živilih, za dobavo katerih so zaslužni kmetje, zadruge ter kmetijska in živilska podjetja.

Kar nekaj ljudi nas je poklicalo in se zgražalo ob sicer utečeni praksi Panvitine odvisne družbe Kmetijstvo, ki je minuli teden silirala tritikalo v voščeni zrelosti za zeleno maso, torej za silažo. Tudi na družbenih omrežjih je to početje sprožilo burne negativne odzive. Znano je, da Panvita na ta način pridobiva potrebno silažo za svoje tri bioplinarne že vrsto let, saj gre za pomemben dodatek pri proizvodnji bioplina oziroma električne energije iz gnojevke prašičev, piščančjega gnoja ter klavniških, gospodinjskih in drugih bioloških odpadkov.

14. državne ženske kmečke igre so bile v Jurovskem Dolu. Tekmovalo je dvaindvajset ekip društev  kmečkih in podeželskih žena iz različnih koncev in krajev Slovenije.  Prepričljivo so zmagale Mirnopečanke.

Med strokovnimi nasveti pišemo o alternativnih načinih zatiranja plevelov v koruzi in o pomenu strelovoda na zgradbi.

V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge ljubo doma .V prilogi pišemo kako osvežimo staro pohištvo, kako živahno je vedno ob vrtni mlaki in o sezoni peke na žaru.

Bili smo pri mladem prevzemniku Gregorju Simoniču v Beli Krajini.

Predstavljamo tudi pivovarno Green Gold v Spodnjih Grušovljah.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas