Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

04.jun.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 23

ImageIcon

Velike količine padavin v maju so močno nasičile tla z vodo, ki zastaja na površini njiv, travnikov ter "duši" kmetijske posevke. Še do osušitve bo ovirana nadaljnja agrotehnika poljščin, kot je okopavanje, osipavanje, dognojevanje, marsikje je zaostala setev koruze, oljnih buč, soje ter izvajanje varstva posevkov pred boleznimi, škodljivci in pleveli. Težave so v sadjarstvu, še večje pa v zelenjadarstvu.

Zadnji teden v maju je že skoraj 50 let posvečen slovenskim gozdovom. Letošnji z osrednjo temo Gozd in gozdarstvo v samostojni Sloveniji je bil zaznamovan tudi s 25-letnico delovanja javne gozdarske službe.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije že nekaj časa opozarja na težave, ki jih imajo kmetje pri svojem delu zaradi škod, ki jih povzročajo zveri. Zadnji dogodki v zvezi z (ne)upravljanjem zveri žal potrjujejo črnoglede napovedi, da se bo položaj na podeželju samo še poslabšal, saj so napadi zveri na živali vse pogostejši. Na to je zbornica protestnim pismom opozorila tudi najpomembnejše organe države, a odgovora ni bilo.

Pod vznožjem Vremščice leži ekološka kmetija Meden, kjer so že pred dobrima dvema desetletjema začeli z ekološkim kmetijstvom. Tako kot sta z ekološkim kmetovanjem začela starša Niko in Irena, danes ob njuni pomoči vodita kmetijo Anika in njen mož Ervin, ki jim je najpomembnejše, da so živali zdrave in da se dobro počutijo.

Med strokovnimi nasveti tokrat pišemo o samooskrbi z energijo, ki je lahko priložnost za podeželje. Bili smo tudi na kmetijskem sejmu v Novem Sadu, na katerem so prevladovali traktorji in stroji turške izdelave.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas