Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

14.maj.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 20

ImageIcon Toplo zimo in zgodnjo pomlad so pridelovalci vrtnin izkoristili za sajenje zgodnjega krompirja in čebulnic ter za setev kapusnic, korenja, špinače in solate na prostem. Tudi razmere za pridelavo sadik so bile ugodne in plodovke v rastlinjakih so bile zgodaj posajene. Trenutne nizke temperature in predvsem velike temperaturne razlike med dnevom in nočjo, vsakodnevne padavine ter burja na Primorskem pa povzročajo nemalo težav tako v rastlinjakih kot na prostem. Pri sadju kaže na dobro letino, vendar jagode in češnje slabo dozorevajo, češnje pa zaradi dežja tudi pokajo.
Pretekli teden je bil zadnji dan za oddajo letošnje zbirne vloge v rednem roku. Zamudniki lahko vlogo oddajo še v zamudnem roku do 31. maja, vendar bodo za vsak delovni dan zamude izplačila znižana za 1 % (oz. za 3 % za shemo osnovnega plačila v primeru dodelitve plačilnih pravic iz nacionalne rezerve).
Na oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete so predstavili rezultate projekta CRP -Dobrobit v povezavi z zdravstvenim varstvom perutnine ter prašičev v konvencionalnih in alternativnih  sistemih rej. 
V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o reji drobnice. V njej predstavljamo rejko koz drežniške pasme Janjo Berginc. Pišemo o ekološki in konvencionalni reji koz za prirejo mleka in o zatiranju notranjih zajedavcev pri drobnici. Konec aprila je potekal tradicionalni Dan odprtih vrat podjetja SIP Šempeter, ki ga je obiskalo  več kot 700 obiskovalcev, med njimi tudi gostje iz tujine. Letos mineva 65 let od ustanovitve  podjetja v Šempetru, ki se je prvih nekaj let imenovalo Agroservis.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas