Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

29.apr.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 18

ImageIcon Delo slovenskega lesnega združenja - Gozdno-lesna veriga bo uspešna le ob pravičnih odnosih med posameznimi členi. Slovenski primarni predelovalci lesa so se pričeli povezovati in sedem podjetij je v začetku maja 2016 ustanovilo zavod Slovensko lesno združenje. Leto kasneje je Vlada razpoznala, da združenje deluje v javnem interesu in mu dovolila, da v imenu zavoda uporabi ime »Slovenija«, tako da se je ime zavoda glasilo »Zavod  SLOLES, slovensko lesno združenje«, katerega naloga je promocija panoge doma in v tujini ter povezovanje gozdne lesene verige.

Brez podeželja, hrane in naravnih virov ni prihodnje Slovenije, zato potrebujemo tretji veliki obrat. V prvem obratu smo se odrekli komunizmu in ustanovili svojo državo, v drugem smo skušali vgraditi vse elemente evropske politike in smo bili dobri učenci. V zadnjih štirinajstih letih pa smo postali togi, obupali smo in vse je narobe, zato potrebujmo družbeni konsenz, za kar nam ta dokument odpira vrata, je dejal dr. Emil Erjavec, dekan Biotehniške fakultete v Ljubljani, ki je gostila prvo javno predstavitev resolucije Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021.

Med strokovnimi nasveti pišemo o ekološkem kmetijstvu. Z združitvijo vztrajnosti, inovativnosti in dela z naravo je ekološkemu kmetu, ki prireja mleko, uspelo doseči povprečno mlečnost 8000 litrov po kravi iz skoraj popolnoma doma pridelanega obroka.

Danijel Mivšek, od leta 1993 ekološki in od leta 1999 biodinamični kmet v Cetorah nad Izolo, se je odločil za kmetovanje potem, ko je izgubil očeta na pragu srednje šole. Od njega je podedoval sedem hektarjev veliko kmetijo. Svojo poklicno pot pa je začel na področju oskrbe starejših na domu in zdravljenja odvisnosti, saj je po poklicu socialni delavec in psihoterapevt, nekaj let je delal v Ozari v Izoli. Brez dohodka pa je na poplavljenih skladovih zemljiščih.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas