Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

19.apr.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 17

ImageIcon

Prašičerejci z zadovoljstvom spremljajo hitro zviševanje odkupnih cen prašičjega mesa v zadnjih tednih, ko se je v povprečju odkupna cena zvišala za 30 odstotkov. Pravijo, da bo v prihodnjih tednih po dolgem času cena končno pokrivala stroške prireje in upajo, da bo na takšni ravni cena ostala tudi v prihodnje. Razumljivo je, da z zviševanjem cen niso zadovoljni klavničarji in trgovci, ki že napovedujejo zviševanje cen prašičjega mesa v trgovinah.

Pogovarjali smo se s Francem Bogovičem, ki zaključuje svoj prvi mandat evropskega poslanca, v katerem je aktivno sodeloval pri delu odborov za kmetijstvo in razvoj podeželja ter regionalni razvoj, organiziral številne strokovne obiske slovenskih kmetovalcev, kmečkih žena, dijakov in študentov v Belgiji, v zadnjem obdobju pa skozi zahtevno parlamentarno proceduro zagotovil dodatna sredstva za podeželska območja.

Borut Vasič je pred skoraj dvema desetletjema kot 20-letni fant prevzel majhno kmetijo svojih staršev. Kmetijskih površin je bilo le nekaj hektarjev, v hlevu pa največ pet glav živine. Danes obdeluje 30 hektarjev, v hlevih pa ima 40 do 50 glav živine, od tega 20 do 24 krav molznic. Lani je kupil še sosedovo zapuščeno kmetijo, veliko pet hektarjev, istočasno pa vložil precej denarja in še več časa ter dela v sanacijo pol hektarskega gozda po lubadarju in žledolomu, kjer že nastaja nova travna površina.

Kmetija z domačim imenom Blaž v Dobriši vasi v Spodnji Savinjski dolini že skoraj pol stoletja uspešno razvija dve kmetijski panogi: hmeljarstvo kot osnovno in reja piščancev kot dopolnilno. Na kmetiji živijo in delajo trije rodovi, vsak član je njen pomemben člen.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas