Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

16.apr.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 16

ImageIcon

Državni kviz Mladi in kmetijstvo 2019 - Najboljše ekipe mladih podeželanov, ki so zmagale na občinskih in regijskih kvizih Mladi in kmetijstvo, so svoje znanje pomerile še na državni ravni. Ekipa iz Spodnjega Podravja: Žiga Napast, Mateja Korent in Andraž Trantura ni popuščala do zadnjega vprašanja in na koncu zasluženo slavila zmago, drugi so bili Korošci, tretji pa člani ekipe DPM Tabor.

Podnebne spremembe, trgovinske vojne med državami, brexit in krčenje evropskih intervencijskih zalog mleka v prahu so glavni dejavniki, ki bodo odločali o stanju na globalnem trgu z mlekom. Analitiki napovedujejo pozitiven razvoj teh dogodkov, zaradi katerih pa odkupna cena ne bo niti izrazito visoka niti se ne bo znižala. Zato najnovejše napovedi nekaterih slovenskih odkupovalcev mleka, da utegnejo odkupno ceno znižati, niso povsem utemeljene.

Matic Aljančič je mladi prevzemnik na kmetiji Snar, ki ji domačini pravijo Pr' Snarju. Ta gorenjska kmetija leži med Kamniško-Savinjskimi Alpami in Karavankami ter je ena večjih tako po površini kot po količini pridelane zelenjave. V Križah so kmetje že od nekdaj znani po tržni pridelavi solate in prav kmetija Pr’ Snarju je bila prva, ki se je pred več kot 70 leti usmerila v pridelavo različnih solat, v zadnjih letih pa del površin namenjajo pridelavi melise, iz katere bodo jeseni na trgu melisino eterično olje in drugi izdelki visokokakovostne kozmetike.

Na cvetno nedeljo je v Ljubnem ob Savinji dež počakal, da so vsi prejeli praznični blagoslov, potem pa je rosilo, a praznika ni zalilo. Prelepih in zanimivih ljubenskih potic je bilo spet na pretek.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas