Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

09.apr.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 15

ImageIcon V zadnjih letih naše gozdove pestijo izredni dogodki, ki zahtevajo intenzivnejše delo in vlaganja v gozdove. Med ukrepi ni potrebna le naravna in umetna obnova, temveč tudi pomladitev starih gozdov z vrstami, ki bodo bolj odporne na podnebne spremembe. Zato lastniki gozdov potrebujejo več sadik in več sredstev, ki pa jih za redno obnovo skoraj ni. 
Zaradi bujne zarasti in zamuljenosti rečne struge pa tudi nevzdrževanja logov ob Dravi je pretočnost vode v strugi vse slabša. Že ob minimalnem povečanju pretoka namreč Drava prestopa bregove in povzroča vse večjo gospodarsko škodo. Ob ekstremnih padavinah deroča reka odnaša najbolj rodovitno prst z njiv na prvi terasi ob Dravi. 
Največji pridelovalci zelenjave pri nas so na Krškem polju, kjer je tudi kmetija Turk. V začetku aprila so njihova polja, prekrita s kopreno, izgledala kot valovito morje. Turkovi so letos prvič krompir sadili tudi na njivo, prekrito s črno folijo, da se bo zemlja prej ogrela, ter ga prekrili še s kopreno. Če bo šlo vse po načrtih, bo prvi pridelek zagotovo prej na trgu kot prejšnja leta. 
Na kmetiji Jurečič iz Velikega Mraševega pri Podbočju že več kot 30 let pridelujejo vrsto različnih vrtnin, ki jih je mogoče najti na trgovskih policah kot tudi v njihovi trgovini na kmetiji. Ponudbo svežih domačih pridelkov bogatijo izdelki iz lastnih surovin, kot so vložene vrtnine, različne jušne mešanice iz suhih vrtnin, konzervirane zelenjavne omake, najrazličnejši sokovi, čaji, moke, olja in drugo.  
V tokratnem Kmečkem glasu tudi priloga o 24. spomladanskem sejmu v Komendi, ki bo  letos od 12. do 14. aprila. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas