Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

02.apr.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 14

ImageIcon Običajno v začetku aprila še ni bilo toliko italijanske solate in se je domača prodajala po bistveno višji ceni kot letos, ko imajo tudi italijanski pridelovalci dobro letino in je solate veliko, cena pa vsak dan nižja. Za pridelovalce je do aprila že padla pod evro za kilogram, na padovski tržnici je cena 65 centov, veliki pritiski pa so tudi s Hrvaške, kjer je cena prav tako pod evrom.

V operaciji dobrobit živali uredba določa, da je za koprološko analizo potrebno vzeti en skupen vzorec blata za vsakih 20 živali glede na kategorijo goveda, pri drobnici pa en skupen vzorec blata za vsakih 100 živali. Analiza in tretiranje živali na podlagi rezultatov koprološke analize morata biti opravljena pred dejanskim začetkom paše v letu 2019.

Če lahko za govedorejo v Prlekiji in na Štajerskem rečemo, da je z rejskimi dosežki v razcvetu kljub pogostim turbulencam zaradi odkupnih cen mleka, pa je v Prekmurju v precejšnji krizi. Število rej se je na Goričkem, kjer so naravne danosti najboljše, v zadnjih letih skoraj prepolovilo. Zato tudi na čelo Zveze govedorejcev Pomurja noče nihče!

Med strokovnimi nasveti pišemo o vplivu lanske rekordne letine jabolk na letošnjo rodnost jablanovih nasadov.

V tokratnem Kmečkem glasu tudi priloga o reji perutnine. V njej pišemo o reji kopunov, o prehrani kokoši nesnic in predstavljamo piščančerejca Adrijana Galjot iz Lahovč pri Cerkljah na Gorenjskem.

Bili smo mi mladem prevzemniku Dejanu Kučanu iz Tešanovcev in na kmetiji Frangež, kjer se Barbara Petrič uspešno ukvarja s predelavo vrtnin.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas