Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

26.mar.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 13

ImageIcon

Kdo vse zavira ekološko kmetijstvo v Sloveniji?, se sprašujemo v tokratnem Kmečkem glasu. Rezultati v slovenskem ekološkem kmetijstvu tudi po 20 letih organiziranega dela ne navdušujejo, kajti število ekoloških kmetij in samooskrba z ekološko hrano rasteta prepočasi. Na posvetu so iskali rešitev za večjo pridelavo ekološke hrane ter ureditvi naročanja ekološke hrane na javnih razpisih.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je predstavila resolucijo Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021, ki bo kot nacionalni dokument osnova za pripravo strateškega načrta za izvajanje skupne kmetijske politike v novi finančni perspektivi. Strateški načrt bo Slovenija (zaradi pričakovanega zamika začetka nove finančne perspektive) pripravljala prihodnje leto.

Zaradi slabe prodaje kakija v minuli sezoni, pridelovalci zmanjšujejo pridelek z močno rezjo dreves. V Strunjanski dolini, kjer zraste tretjina slovenskega pridelka, so pridelovalci kot odpadek zavrgli kar polovico od skupnih 200 ton kakija, ker ga niso mogli prodati.

Na odcednih tleh, kot je Ptujsko polje, uspeva tudi ptujski česen. Na kmetiji Leben se s pridelavo česna, tudi semenskega, ukvarjajo že deset let. Z odbiro najboljšega semena in vsakoletno odbiro le tisoč najboljših klonov želijo pridelati kakovostno seme, iz katerega zrase kakovosten pridelek. Ker podrobnih navodil za pridelavo česna ni, se učijo sami na lastnem poskusnem polju ter na lastnih izkušnjah ugotavljajo kdaj, s čim in koliko gnojiti ali kdaj in koliko namakati. V prilogi zelenjava med drugim tudi o novostih pri uveljavljanju podpore za zelenjavo in o žlahtnenju do boljših sort fižola. V zaključnem potrjevanju sta dve novi sorti fižola.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas