Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

19.mar.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 12

ImageIcon Evropsko kmetijstvo ostaja tudi v novih geopolitičnih razmerah z vse močnejšim globalnim vplivom Kitajske in premikom sporazuma na bilateralno raven trdno v sedlu. Je največja izvoznica kmetijskih pridelkov in izdelkov, s katerimi ustvari 138 milijard evrov letno, čeprav ostaja 90 odstotkov evropske pridelave na domačem trgu.

Mladi kmetje se srečujejo na številnih delavnicah po Sloveniji, na katerih razpravljajo o zelo različnih temah v kmetijstvu, med drugim o problematiki kmetijskih zemljišč, socialni varnosti kmetov, digitalizaciji  in zadružništvu.

V strukturi kmetijske zemlje v uporabi od leta 2012 ni bistvenih sprememb. Po naslednjem popisu leta 2020 bodo novi podatki znani v letu 2021. Leto 2016  je zaznamovala nizka odkupna cena mleka, 2017 sta bili pozeba in suša, leta 2018 pa predvsem dobra letina jabolk in zatem težave s prodajo pridelka. Za stabilnejši dohodek v kmetijstvu pa bi bilo treba najprej zamenjati besedo jaz za besedo skupaj.

Sredi marca je Zveza rejcev govedi rjave pasme Slovenije  gostila ocenjevalce prvesnic in sodnike na razstavah članic Evropske zveze rejcev rjave pasme. Prvi dan so namenili usklajevanju in ocenjevanju prvesnic na kmetiji Katice Prezelj v Idrijskih Krnicah, spoznali pa so tudi zgodbo pašništva in razvoja sirarstva v Mlekarni Planika v Kobaridu. Drugi dan pa je v Poljubinu bila razstava najboljših krav s tega območja, ki so jih ocenjevalci zelo usklajeno razvrstili in ocenili.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.